KLANTENSERVICE
0
Sluiten
Legend Sports - Donderdag 21 Juni 2021

Het verschil tussen Boks- en Kickbokshandschoenen

Wat zijn de verschillen tussen Kickbokshandschoenen, Bokshandschoenen en Muay Thai handschoenen?

In onze winkel krijgen we vaak de vraag wat het verschil is tussen Kickbokshandschoenen, Bokshandschoenen en Muay Thai handschoenen. Vandaag de dag is er weinig verschil meer en kan je met alle bokshandschoenen uit onze winkel zowel boksen als kickboksen.

Alle bokshandschoenen zijn gemaakt van leer of kunstleer en voorzien van een vaste duim ter voorkoming van duimblessures. De bokshandschoenen hebben een veter of klittenbandsluiting (velcro). Een bokshandschoen is ten opzichte van een kickbokshandschoen vaak ronder en zachter, een kickbokshandschoen is harder, compacter en platter. Toch kunnen de meeste bokshandschoenen ook gebruikt worden voor kickboksen.

Waar nog wel verschillen tussen zitten zijn de Muay Thai handschoenen en kickbokshandschoenen. Bij Thai Boksen wordt vaak de duim meer gebruikt voor clinchen en dient de duim meer bewegingsvrijheid te hebben. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker meer grip heeft. Maar ook dit zie je steeds minder terug. Kortom zijn alle grote verschillen tussen de handschoenen niet meer zo belangrijk. 

Hoe bepaal je jouw maat (kick) bokshandschoenen

Welke maat bokshandschoenen heb ik nodig? De maat van een bokshandschoen is gebaseerd op het gewicht. Het gewicht van de (kick)bokshandschoen wordt uitgedrukt in OZ (ounce) en 1 ounce is 28,349 gram.Maten van (kick)bokshandschoenen gaan per 2 OZ en liggen gewoonlijk tussen de 4 en 20 OZ. De juiste maat bepaal je aan de hand van drie richtlijnen: gewicht, handomvang en pasvorm. Laat uiteindelijk altijd de pasvorm leidend zijn. Hieronder vind je uitgebreide informatie en tabellen om je te helpen de juiste maat te vinden.

Richtlijn - Gewicht 

Een richtlijn voor het bepalen van de maat van (kick)bokshandschoenen is het lichaamsgewicht. Voor elke 5 kg lichaamsgewicht wordt 1 OZ gerekend. Hiervoor kun je onderstaande tabel gebruiken:

GEWICHT

MAAT

15 - 25 kg

4 OZ

25 - 35 kg

6 OZ

35 - 45 kg

8 OZ

45 - 55 kg

10 OZ

55 - 65 kg

12 OZ

65 - 75 kg

14 OZ

75 - 85 kg

16 OZ

85 kg en hoger

18 OZ

Richtlijn- Handomvang

Naast het gewicht wordt ook vaak de handomvang meegenomen bij het bepalen van de juiste maat (kick)bokshandschoenen. De handomvang meet je (zonder bandage) onder de knokkels zonder de duim. Voor de beste keuze in (kick)bokshandschoenen is het handig om deze indicatie mee te nemen. Kijk in onderstaande tabel in welke categorie jij valt:

 

HANDOMVANG

 

MAAT

  9 – 11,5 cm

4 OZ

11,5 – 14 cm

6 OZ

14 – 16,5 cm

8 OZ

16,5 – 19 cm

10 OZ

19 – 21,5 cm

12 OZ

21,5 – 24 cm

14 OZ

24 – 26,5 cm

16 OZ

26,5 cm en hoger

18 OZ

Richtlijn - Pasvorm

Elke (kick)bokshandschoen heeft zijn eigen model en pasvorm. Het kan dus zijn dat verschillende modellen met dezelfde maat anders vallen. Neem daarom naast de gewichtsindicatie en de handomvang ook mee hoe het model voor jou valt. De pasvorm is altijd leidend bij de uiteindelijke keuze. Bij een goede pasvorm zit de handschoen lekker strak bij het eerste gebruik. Houd rekening met ruimte voor je bandage en pas bij voorkeur dus altijd nieuwe handschoenen met bandages. De (kick)bokshandschoenen zullen bij gebruik ruimer worden en naar je hand gaan staan (net als schoenen).

Een bokstrainer of goede (vecht)sportwinkel kan je goed helpen met het vinden van de ideale handschoen.

Dames en Kindermaten

De meeste dames hebben kleinere en smallere handen. De meest gangbare maten voor vrouwen zijn 10 en 12 OZ.

Steeds meer kinderen ontdekken het (kick)boksen. Voor de kleintjes beginnen de handschoenen bij 4 OZ en lopen tot ongeveer 8 OZ bij 10 jaar. Voor 12 jaar en ouder begint de maat doorgaans bij 12 OZ of hoger.

Wedstrijdhandschoenen

Voor wedstrijden worden lichtere handschoenen gebruikt. Wedstrijdhandschoenen zijn 8 of 10 OZ.

Trainen met extra zware handschoenen

In enkele sportscholen worden voor het sparren juist zwaardere handschoenen gebruikt voor extra veiligheid. Hoe zwaarder de handschoen hoe beter je tegenstander en je eigen handen beschermd zijn.

Vechters trainen soms extra zwaar met zwaardere handschoenen zodat de armen extra belast worden en dus sterker zijn bij de uiteindelijke wedstrijd.

Volg ons op:

Facebook

Instagram

 

Informatieve Blogs van Legend Sports

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »